Vuosi 2023 olkoon ilon, valon ja unelmien aikaa

Vuoden vaihtuminen vuoteen 2023 oli minulle erityisen tärkeää tässä vuodenvaihteessa. Laskin sekä tunteja että minuutteja uuden vuoden aattona vuoden vaihtumiseen ja ystäväni kysyikin, onko asia minulle noin tärkeä. Kyllä se oli, tällä kertaa todellakin oli.

Vuosi 2023 olkoon ilon, valon ja unelmien aikaa

Viime vuodet ovat olleet enemmän tai vähemmän ongelmasävytteisiä, koko vyyhti alkoi jo keväällä 2019 ja jatkuvasti vuosien mittaan tuli jotakin lisää. Vuosi 2022 oli varsinainen pohjanoteeraus ja silloin tuntui muutamaankin otteeseen, että voimani loppuvat täysin. Onneksi tajusin hankkia itselleni keskusteluapua ja ihana Nina oli minulle koko syksyn valtava voimavara. Ja joulukuussa päätin, että vellominen loppuu vuoteen 2022 – vaikeuksia tulee ja niitä menee, mutta ainut johon voin itse vaikuttaa on se, miten jatkossa suhtaudun niihin. Niinpä myös päätin, että vuodesta 2023 tulee ilon, valon & unelmien vuosi. Kirjoitin eilen instaani, että on itsekin vaikea uskoa minun olevan sama Merja nyt tammikuussa 2023 kuin marraskuussa 2022. Siinä missä marraskuun Merja näki synkkyyttä, hankaluuksia & ongelmia, tammikuun Merja näkee juurikin tuota iloa, valoa & unelmia.

Vuoden 2023 vuoden tavoitteita ja unelmia
Vuoden 2023 vuoden tavoitteita ja unelmia

Miten sitten aion alkaa toteuttaa tuota edellä mainitsemaani mantraani? Plänäys on vielä osittain kesken, mutta ainakin seuraavat asiat aion ottaa aktiivisesti käytäntöön vuonna 2023:

Uni: Olen illanvirkku ja nukkumaanmeno tuppaa viivästymään. Mutta toki heti huomaan aamulla olotilassani, jos ja kun saan itseni hieman aiemmin petiin, joten tähän aiempaan nukkumaanmenoon tulen panostamaan tänä vuonna. On myös tärkeää laittaa kännykkä sivuun riittävän ajoissa ja aloittaa iltarauhoittuminen. Tähän asiaan tulen myös kiinnittämään huomiota.

Ruutuaika: Käytän luvattoman paljon aikaa päämäärättömään kännykän selailuun. Kuulin yhdessä innostavassa inspisluennossa esimerkin, että jos on esim. 30 min päivittäin somessa turhan takia (siis tuota päämäärätöntä selailua), tarkoittaa se vuodessa 22 työpäivää. Jäätävä luku! Ja itsellä se ei taida edes jäädä tuohon 30 minuuttiin, kääks!

Kännykän käyttö: Ruutuajan lisäksi aion kiinnittää huomiota tänä vuonna ylipäätään kännykän käyttööni. Kun teen esimerkiksi keskittymistä vaativaa työtä, keskityn itse työhön ja laitan kännykän äänettömälle toisaalle. Minulla on paha tapa olla jatkuvasti tavoitettavissa ja näinhän asian ei tarvitse suinkaan olla. Myös meilin lukemista yritän rajoittaa, riittää jos sen lukee ja meileihin vastaa muutaman kerran päivässä.

Ravinto: Säännöllinen ruokarytmi on tärkeää, myös ravinnon laatu on tietty tärkeää. Ravintoasiaan olen yrittänyt tehdä pikkuhiljaa muutosta ja huomaankin päivinä, jolloin onnistun tässä asiassa hyvin, olevani pirteämpi. Mutta vielä on pitkä matka hyvään ruokarytmiin ja erinomaiseen ruokavalioon. Myös vedenjuonti unohtuu minulta helposti, niinpä sekin on panostuskohteeni.

Innostava kirjallisuus, podcast, luennot: On tosi tärkeää ruokkia itseään innostavilla asioilla ja itse löydän sellaisia kirjoista, podcasteista ja erilaisista luennoista. Yritän jatkossa aloittaa aamuni jollakin tällaisella, tähän asti aamuni ovat nimittäin alkaneet päämäärättömällä somen selailulla tai uutisten lukemisella, jotka ovat usein olleet aika synkkiä ja masentavia. Toki on tärkeää tietää, missä maailmalla mennään, mutta sen ehti myöhemminkin päivällä, ei tarvitse heti päiväänsä niillä aloittaa.

Katse valoon vuonna 2023
Katse valoon vuonna 2023

Innostavat ihmiset: Olen lukenut joskus jostakin (kuulostaapa vakuuttavalta, lol), että olemme keskiarvo niistä ihmisistä, joiden kanssa vietämme aikaa. Ja kyllähän tämän tavallaan itsekin tajuaa – jos on ollut ihmisen seurassa, joka on inspiroiva, pirteä ja positiivinen, väkisinkin olotila tarttuu myös itseen. Haluaisin olla myös itse tuollainen ihminen, joka levittää iloa ja valoa ympärilleen. Tänä vuonna siis vietän entistä enemmän aikaa ihmisten kanssa, jotka saavat valoni hehkumaan ja hymyni korviin saakka. Haluan innostua ja inspiroitua.

Liikunta: Vaikka minulla ei mitään ikäkriisiä olekaan, tajuan vuosien vierivän ja sen tottakai vaikuttavan myös fyysiseen olemukseeni. Haluaisin olla suht hyvässä fyysisessä kunnossa vielä kymmenienkin vuosien kuluttua. Olen onneksi ollut suht liikunnallinen koko ikäni, tosin viime vuodet ovat olleet aika ”liikunnattomia” kävelyä lukuun ottamatta. Huippukuntoni ajoittui noin ikävuoteen 47 v., jolloin olen juossut ennätyslenkkini ja sali kuului elämääni 4-5 krt/vkossa. Tuo kuntokausi on kantanut about näihin aikoihin saakka, mutta ei kanna enää. Padelista olen onneksi todella innostunut, sitä pelaamme ystäväpariskuntamme kanssa säännöllisesti ja ryhmäliikuntaankin olen saanut itseni raahattua jo joitakin kertoja. Salikortti on myös ostettu, tosin sali odottaa vielä odottaa kävijäänsä, lol. Saliasissa olen onnistunut huijaamaan itseäni, ajatukseni on joka viikko, että ensi viikolla sitten.

Ajankäyttö, todo-listat: Juutun aika usein ”pitäisi”-moodiin, jolloin minulla on paljon ideoita, ajatuksia sekä suunnitelmia, mutta en aina saa oikein edistettyä asioita. Tänä vuonna pyrin suunnittelemaan työpäiviäni paremmin, asettamaan lyhyen sekä pitkän tähtäimen tavoitteita, aikatauluttamaan asioita sekä tekemään todo-listoja. Myös priorisointi on tärkeää, kaikkea ei ehdi, eikä tarvitse tehdä. Löysin kaapistani muutamia erinomaisia vuosia sitten hankkimiani työvälineitä (vihkoja jne.), otan ne nyt aktiiviseen käyttöön.

Multitaskaaminen: Tämä on helppo kohta, lopetan tai ainakin pyrin lopettamaan multitaskauksen. Se on todella kuormittavaa ja lopputulos tuollaisella tekemisellä on mitä on.

Uuden oppiminen: Rakastan uuden oppimista ja itseni haastamista. En ole vuosiin opiskellut mitään, koska voimat ovat menneet muihin asioihin. Mutta nyt olen aloittelemassa muutamaakin juttua ja olen tosi innoissani niistä. Tässä tosin tullaan tuohon ajankäyttöön eli näihin koulutuksiin pitää myös allokoida aikaa, jotta niitä ei suorita vasemmalla kädellä kiireessä.

Unelmointi: Tänä vuonna ruokin unelmiani ja heitän keijupölyä ilmaan. Kun alan taas innostua ja inspiroitua, unelmatkin löytyvät itsestään. Unelmointi on aina ollut supervoimani ja se on minulle tärkeää, tuntui surulliselta, kun hankalana ajanjaksonani kadotin unelmani täysin. Ei kaikkien unelmien tarvitse toteutua, eikä niin ole tarkoituskaan, mutta itse pääsen keijupölyllä ja vaaleanpunaisilla hattarapilvillä pitkälle.

Aurinko paistaa taas
Aurinko paistaa taas

Onhan tässä työsarkaa, mutta nämä kaikki vaikuttavat hyvinvointiini olennaisesti vuonna 2023. Millaisia ajatuksia sinulla on tästä vuodesta? Olisiko joku noista asioista sinulle tarpeen?

Kaikki ihanat talvikuvat on supertaitavan valokuvaajan ja rakkaan ystäväni Jetta Jalanderin käsialaa. Instasta hänet löytää nimellä jettajphotography

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ooh la la!

Katso muut mielenkiintoiset jutut