Ikuinen kaupunki Rooma

Kolmas kerta toden sanoi tällä kertaa Rooman reissullemme. Alunperin meidän piti lähteä tammikuussa, mutta silloin tuli omikron muunnos. Kesäkuussa oli seuraava yritys, mutta silloin kuopuksen työkuviot osuivat reissun kanssa päällekkäin. Lopulta matka onnistui nyt syyskuussa ja vielä sopivasti kuopuksen 20-vuotispäivien aikana, joten oli kiva lähteä reissuun juuri tässä kohtaa. Tosin sitkeä syysflunssa järjettömällä kuivalla yskällä meinasi taklata meikäläisen reissuun lähdön ja vielä paria päivää ennen lähtöä olin epäileväinen, josko pääsen reissuun laisinkaan. Mutta onneksi paranin sen verran juuri parahiksi, että matkaan pääsin.

Kuopuksen 20-vuotissynttärit osuivat samaan aikaan reissun kanssa
Kuopuksen 20-vuotissynttärit osuivat samaan aikaan reissun kanssa
Upea Colosseum iltavalaistuksessa
Upea Colosseum iltavalaistuksessa

Olen käynyt Roomassa kahdesti aiemmin, mutta viimeisimmästäkin reissusta on jo 13 vuotta, joten paljon oli tästä upeasta kaupungista päässyt unohtumaan. Kaupungin historialliset kohteethan ovat ihan mielettömät ja pelkästään niitä voisi koluta viikkotolkulla, joten pakko valita mitä käy näin lyhyellä reissulla katsomassa. Sen lisäksi kuopus sanoo, että hän on saanut pienempänä yliannostuksen museoista ja kirkoista reissuillamme, joten hänen mukana ollessa nähtävyyksien katselu olkoon hieman maltillisempaa.

Rakas kuopus & mama
Rakas kuopus & mama

Vatikaani on ehdoton must Rooman reissulla ja sinne suuntasimme tälläkin kertaa. Pietarin kirkkoon oli aikamoinen jono, olemme käyneet siellä aiemmin, joten sen skippasimme, mutta Sikstuksen kappelissa halusimme ehdottomasti käydä – kappeli on osa Vatikaanin museota. Kappeliin pääsee oikoreittiä, jolloin matkan varrella olevat lukemattomat museon osat jää näkemättä, mutta jos kappeliin voi mennä myös ”pitkän kaavan” kautta sekä ihastella uskomatonta taidetta ja arkkitehtuuria lukemattomien salien verran.

Vatikaanin huikean hieno museo
Vatikaanin huikean hieno museo

Sikstuksen kappelissa ei saa valokuvata, mutta kappeli on uskomaton. Se oli tällä(kin) kertaa täynnä ihmisiä, luin Wikipediasta siellä vierailevan päivittäin 25 000 ihmistä, tosin en tiedä, onko tämä tieto ajalta ennen koronaa. Kappeli on täynnä upeita maalauksia ja kuuluisimmat freskot ovat Michelangelon Aatamin luominen ja Viimeinen tuomio.

Pietarin kirkosta vielä sen verran, että miehen mennessä sinne seuraavana päivänä (me valitsimme kuopuksen kanssa shoppailun), jono oli maltillinen 40 min. Kirkko on todella upea ja myös kupoliin pääsee kiipeämään – sieltä avautuu uskomattomat maisemat. Eli siellä kannattaa ehdottomasti myös käydä, mutta koska itse olen tosiaankin siellä aikoinani käynyt ja kupoliin myös kiivennyt, noudatin kuopuksen toivetta tällä kertaa sen väliin jättämisestä.

Rooma on täynnä ihania ravintoloita
Rooma on täynnä ihania ravintoloita
Rooman kaunis katunäkymä
Rooman kaunis katunäkymä

Roomassa ehkä kuitenkin kaikkein hauskinta on istua katukahviloissa sekä ravintoloissa ja katsella ihmisiä. Varsinkin viikonloppuna, kun paikalliset ihmiset ovat vapaalla ja kuljeskelevat kaupungilla, on heitä ihana seurata. Itse ihailen heidän tyyliä ja tapaa pukeutua huolettomasti mutta tyylikkäästi – se ei ole opittua vaan sisäsyntyistä ja italialaisilla on vaan niin kiva tyyli. Pieniä kivoja kivijalkaliikkeitä löytyy ympäri kaupunkia, mutta varsinainen ostoskatu keskustassa on reilu kilometrin mittainen Via del Corso, jossa on liike jos toinenkin.

Rooman upeat kirkot, yksi niistä
Rooman upeat kirkot, yksi niistä

Roomassa on myös parasta se, kun avaa jonkun random oven, niin sisältä paljastuu upein kirkko ikinä. Sanattomaksi veti monta kertaa. Rakastan kirkkojen jylhää kauneutta ja hiljaisuutta, voisin viettää niissä vaikka kuinka paljon aikaa.

Espanjalaiset portaat
Espanjalaiset portaat
Reissukuvia
Reissukuvia

Jos viettää vain muutaman päivän Roomassa, nämä ovat mielestäni ne ”must” paikat: Colosseum, Espanjalaiset portaat, Pantheon, Forum Romanum, Fontana di Trevi ja Vatikaani (Pietarinkirkko & museo). Ja koska itse rakastan taidetta, myös jossain taidemuseossa on joka reissulla ehdottomasti vierailtava. Mutta kannattaa siis jättää aikaa ihan vaan ympäriinsä ”haahuiluun” ja kahviloissa sekä ravintoloissa istumiseen. Ja ihmisvilinän katseluun. Kuten sanottu se on Roomassa(kin) ihana parasta.

Tämä on kyllä niin kiva kaupunki ja pikkureissu keskellä kiireistä arkea superpiristävä! Oletko sinä käynyt Roomassa, olisiko sinulla joitakin vinkkejä tämän kaupungin suhteen?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ooh la la!

Katso muut mielenkiintoiset jutut