Tiesitkö, että Suomessa on melkein 200 000 yksinyrittäjää?

Tänään juhlitaan valtakunnallista yrittäjän päivää ja koska itsekin kuulun yksinyrittäjien joukkoon, haluan ehdottomasti nostaa asian esille.

Hyvää yrittäjänpäivää kaikille ihanille kanssayrittäjille!
Hyvää yrittäjänpäivää kaikille ihanille kanssayrittäjille!

Luin Suomen Yrittäjien sivuilta yksinyrittäjyyden yleistymisen olevan 2000-luvun työelämän merkittävin trendi. Vuosituhannen alussa yksinyrittäjien määrä Tilastokeskuksen mukaan oli 123 000 ja nyt tosiaan jo melkein 200 000. Hurjaa! Mielenkiinnosta kirjoitin googleen sanan yrittäjyys ja Wikipedia tarjoili seuraavan määritelmän. Hmm onpa tämä hiemanvaikeasti avautuva:

Yrittäjyys on yksilön suorittamaa mahdollisuuksien havainnointia ja niihin tarttumista. Yrittäjyys sisältää kyvyn muuttaa ideat sellaiseksi toiminnaksi, joka tuottaa taloudellista, kulttuurista, sosiaalista tai yhteiskunnallista arvoa.

Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toimintatapa ovat taitoja, jotka voidaan oppia. Yrittäjyys pitää sisällään luovuuden, innovaatiokyvyn, riskienhallinnan ja vastuullisuuden. Yrittäjyyteen liittyy myös kyky suunnitella, asettaa tavoitteita ja johtaa toimintaa tavoitteiden saavuttamiseksi.”

Tuo Wikipedian tekstin ensimmäinen kappale ei ihan heti tosiaankaan aukea, tosin hetken pureskeltuani asiaa se käy kyllä järkeen, mutta toisessa kappaleessa päästään itse asiaan: Yrittäjyyttä ja yrittäjämäisiä toimintatapoja voi todellakin oppia. Suunnittelu, tavoitteiden asettaminen ja toiminnan johtaminen tavoitteiden saavuttamiseksi pitäisi ehdottomasti olla osa yrittäjyyttä, mutta vaikka itse olen ollut yrittäjänä jo 17 vuotta, nuo asiat onnistuvat välillä paremmin ja välillä taas huonommin. Suunnittelu, johtaminen ja tavoitteiden asettaminen on asia on monen pienyrittäjän akilleenkantapää, kuten myös itsenikin ja siihen yritän jatkossa kiinnittää entistä enemmän omassa toiminnassani huomiota.

Pohdin tovin, miten itse määrittelisin yrittäjyyden ja päädyin tällaiseen lopputulemaan:

”Sinulla on intohimoa ja intoa tehdä asiaa, joka on sydäntäsi lähellä. Et laske tunteja ja sinulla on tekemisen meininki. Haluat kehittyä sekä oppia uutta ja suhtaudut uteliaasti tulevaan. Olet rohkea ja sinnikäs toiminnan tyyppi. Uusi päivä on aina uusi mahdollisuus.”

Yrittäjyys on ihan parasta, enkä vaihtaisi sitä enää mihinkään. Rakastan työni vapauden tunnetta, vaikkakin työtunteja tulee taatusti tehtyä enemmän kuin mitä palkkatöissä tein. Ja koska olen kärsimätön luonne ja kaipaan uutta inspiraatiota säännöllisin väliajoin, voin halutessani tarttua uusiin mielenkiintoisiin juttuihin.

Mutta samassa paketissa tulee myös vastuu; jos et itse tee tai toimi, ei yritys todellakaan pyöri itsestään. Palkka ei tupsahda tilille itsestään, eikä yrityksen kuluja voi maksaa, jos ei ole kassavirtaa. Varsinkin yksinyrittäjänä olet itse ja yksin vastuussa kaikesta, siksi on tärkeää että ympärillä on ihmisiä, joiden kanssa voi jakaa ajatuksia sekä kokemuksia yrittäjyydestä, puhua niin iloista kuin murheista. Kannattaa myös kouluttautua, verkostoitua ja selvittää millaisia erilaisia yrittäjille suunnattuja palveluita esim. ELY-keskuksella tarjaa. Omasta jaksamisesta täytyy myös pitää huolta, se tuli itsellekin aika selväksi tänä keväänä voimien loppuessa kesken – varoitusmerkkejä oli ilmassa pidempään, mutta en ottanut niitä riittävän vakavasti.

Välillä yrittäjätaipaleella horjutaan, mutta aina noustaan uudestaan!
Välillä yrittäjätaipaleella horjutaan, mutta aina noustaan uudestaan!

Minulla on ilo työskennellä päivittäin upeiden vaatealan naisyrittäjien kanssa. Suurin osa heistä kuuluu juurikin tuohon 200 000 yksinyrittäjän joukkoon ja he kaikki tekevät työtä sydämellään sekä jaksavat edelleenkin tsempata, vaikka viime vuodet ovat olleet enemmän kuin haasteellisia. Itse käytän säännöllisesti ja jatkuvasti muiden pienyrittäjien palveluita, koska on supertärkeää että me pienyrittäjät (sekä myös muut yrittäjät) pysymme elinvoimaisina ja pystymme työllistämään itse itsemme sekä usein vielä siinä ohessa muitakin ihmisiä. Muistuttaisinkin taas kerran noiden ihanien yrittäjien palveluista, käytä ihmeessä niitä, jotta yritykset palvelevat sinua ja minua vielä tulevaisuudessakin.

Joten onnea ja menestystä meille kaikille upeille yrittäjille! Ja nyt on sana vapaa, kommentoi ihmeessä kommenttikenttään ihan minkä vaan alan pienyrittäjä, jota sinä haluaisit näin yrittäjänpäivänä onnitella, tsempata ja kiittää <3

Ps. Kiitos taas ihana yksinyrittäjä ja paras valokuvaaja Jetta Jalander <3 Tämän(kin) postauksen kuvat ovat Jetan käsialaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ooh la la!

Katso muut mielenkiintoiset jutut